top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝίκος Νακόπουλος

Η προβληματική προσέγγιση γυναικών του Harison Ford στις ταινίες Star Wars, Indiana Jones κ.α

Είδα τις προάλλες ξανά τις πρώτες 3 ταινίες του Star Wars (1977, 1980, 1983). Στη παρέα ήμασταν άλλος ένας άντρας και 2 γυναίκες. Έτσι, αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα δυναμική.

Όσοι/ες τις έχετε δει ψιλοξέρετε τι εννοώ αλλά αν δεν τις έχετε δει συμβαίνει το εξής: ο χαρακτήρας του Harrison Ford (Han Solo) έχει μια πολύ αλαζονική, πιεστική, κακότροπη συμπεριφορά/φλερτ προς την χαρακτήρα της Carrie Fisher (Princess Leia).


Star Wars
8 έμμεσα και άμεσα "Όχι" της Leia στον Han Solo.

Συνεχώς την κράζει, την ειρωνεύεται, της δηλώνει ότι τον γουστάρει, της μιλάει με "χαριτωμένα" επίθετα π.χ sweetheart, την τραβολογάει και την αγγίζει χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή δικιά της σχετικά άνεση άπειρες φορές. Οι κοπέλες της παρέας γρήγορα τον αντιπάθησαν και έβγαζαν αποδοκιμαστικούς ήχους και έλεγαν τα αντίστοιχα σχόλια τα οποία ακούγονται σήμερα για τέτοιους τύπους με αποκορύφωμα την σκηνή του φιλιού που το φιλί πέφτει μετά από 8 έμμεσα και άμεσα "ΌΧΙ" της Leia. Προφανώς κάτι τις θύμιζε αυτό που έβλεπαν από την δικιά τους καθημερινότητα. Οι άντρες της παρέας ήμασταν υποψιασμένοι σχετικώς αλλά και εμείς ακόμα δυσανασχετούσαμε. Ναι, η Leia ανταποκρίνεται αλλά έτσι είναι γραμμένος ο χαρακτήρας της. Πρόκειται για ένα φανταστικό χαρακτήρα που γράφτηκε να «το παίζει δύσκολη» και να εκφράζει το ενδιαφέρον της για τον Han με το να τον απορρίπτει. Και ο Han γράφτηκε να καταλαβαίνει ότι παρά τις συνεχείς απορρίψεις της, τον (κρυφο)γουστάρει.


Ουσιαστικά μιλάμε για:


📍α) την άρνηση της ύπαρξης της γυναικείας επιθυμίας μιας και η επιθυμία του Han αρκεί για να αναπτυχθεί ερωτικό «πάρε δώσε»

📍β) για την ισοπέδωση της σημασίας του συναισθήματος του θυμού μιας και δεν έχει καμία σημασία πόσες φορές και πόσο θυμώνει η Leia από τις προσεγγίσεις του. Πιο πολύ σαν καπρίτσιο φαντάζει όλο αυτό εκ του αποτελέσματος παρά κανονικός θυμός επειδή δεν τον μπορεί άλλο

📍γ) την υποτίμηση του γυναικείου «ΟΧΙ» είτε αυτό προέρχεται λεκτικά είτε μη λεκτικά π.χ σπρώξιμο, απομάκρυνση κλπ μιας και όσα τέτοια και να έλαβαν χώρα, δεν είχε σημασία, σε λίγο θα ερχόταν ξανά νέα προσέγγιση και τελικά το φιλί έπεσε όπως και να’χει και αναπτύχθηκε κάτι μεταξύ τους.


Ο Ford έχει στο ιστορικό του άλλους τουλάχιστον 3 χαρακτήρες σε άλλες ταινίες οι οποίοι προσεγγίζουν αντίστοιχα γυναίκες με 2 από αυτούς να χρησιμοποιούν και βία για να σιωπήσουν τον γυναικείο θυμό και να διαγράψουν το γυναικείο «ΟΧΙ» στις αντίστοιχες σκηνές.


🎥 Ναι, το ξέρω είναι απλά ταινίες. Αλλά δεν είναι και τόσο απλό γιατί οι ταινίες έχουν την δυνατότητα να επιδρούν και έχει σημασία τι μηνύματα περνάνε. Το Star Wars συγκεκριμένα περνάει διάφορα ωραία και εμπνευσμένα μηνύματα όμως το «Οι γυναίκες όταν λένε ‘όχι’ εννοούν ‘προσπάθησε περισσότερο’» δεν είναι ένα από αυτά.


🗣 Αυτό είναι ένα μήνυμα που δυσκολεύει πολύ κόσμο στις διαπροσωπικές σχέσεις και μπορεί να είναι η βάση για πολλές σεξουαλικές επιθέσεις εκεί έξω.


Εσείς τι λέτε; Σας έχουν απασχολήσει αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο;


Στο παρακάτω βίντεο όλα αυτά αναλύονται διεξοδικά μαζί με τις επίμαχες σκηνές.Κείμενο του Νίκου Νακόπουλου

Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπευτής CBT

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page