top of page

Διαταραχές Προσωπικότητας

Προσωπικότητα: Ένα διακριτό σύνολο ανθεκτικών χαρακτηριστικών που οδηγούν σε συγκεκριμένους τρόπους αντίληψης, σχέσης και σκέψης για το περιβάλλον και τον εαυτό και εκφράζονται σε ένα ευρύ φάσµα σηµαντικών κοινωνικών και προσωπικών περιστάσεων.   

Διαταραχές προσωπικότητηας ονομάζονται οι καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο εμφανίζει εμμένοντα δυσπροσαρμοστικά και δυσλειτουργικά μοτίβα σκέψης, συμπεριφοράς και ανάπτυξης/έκφρασης συναισθημάτων σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του. Αυτά τα μοτίβα αναπτύσσονται νωρίς και εγκαθιδρύονται στην εφηβεία και είναι κατά κύριο λόγο άκαμπτα και έντονα συνδεδεμένα με αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες στην επίτευξης των εκάστοτε στόχων. Πρακτικά, ένα άτομο με μια διαταραχή προσωπικότητας τείνει να επεξεργάζεται τις εκάστοτε καταστάσεις με ένα φίλτρο που δίνει πολύ μεγαλύτερη βάση σε μια πιθανή πτυχή της εκάστοτε κατάστασης αδυνατώντας να λάβει υπόψιν του τις υπόλοιπες μεταβλητές της «εξίσωσης». Ένας πυρηνικά σημαντικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η εξέταση της εκάστοτε συγκεκριμένης πτυχής κάπου, κάποτε είχε βοηθήσει το εν λόγω άτομο στους σκοπούς του. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι όμως ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολύπλευρη για να επαρκεί ένας περιορισμένος αριθμός αντιδράσεων. Ως εκ τούτου υπάρχει μια αναντίρρητη δυσκολία στην καθημερινότητα των ατόμων αυτών.

1. Οι διαταραχές προσωπικότητας αφορούν µακροχρόνια πρότυπα, τα οποία εντοπίζονται ήδη από την εφηβεία και είναι σχετικώς ανεξάρτητα από το κοινωνικό πλαίσιο.

2. Σε αντίθεση µε τις διαταραχές συµπτωµάτων, οι διαταραχές προσωπικότητας είναι συνήθως εγωσυντονικές, δηλαδή το άτοµο µπορεί να µην τις θεωρεί πρόβληµα καθώς ανανγνωρίζει μέσα από αυτές τον εαυτό του. Έτσι έχει μάθει να ερμηνεύει τον κόσμο.

3. Η θεραπεία των διαταραχών προσωπικότητας είναι πιο πολύπλοκη. Οι διαταραχές συµπτωµάτων είναι εκ φύσεως πιο παροδικές.

4. Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι «θεµελιώδεις» και αφορούν το άτομο στο σύνολο του.

Με τα λόγια μιας ειδικού εκ πείρας (expert by experience):

   Φανταστείτε το πιο έντονο συναίσθημα που είχατε ποτέ στη ζωή σας. Ίσως να ήταν η πρώτη φορά που ερωτευθήκατε ή ο χειρότερος καυγάς με κάποιον που αγαπάτε. Η ένταση με την οποία αισθανθήκατε αυτά τα συναισθήματα είναι ίσως ισοδύναμη με αυτό που αισθάνεται ένα άτομο με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΟΔΠ) σε τακτική βάση. Τώρα, πολλαπλασιάστε αυτό το συναίσθημα επί δέκα και αυτό είναι που ένα άτομο με ΟΔΠ αισθάνεται ως έντονο συναίσθημα. Κάπως έτσι αισθάνεται κατά τον καυγά με κάποιο αγαπημένο άτομο ή πόσο έντονα αγαπάνε ένα άτομο. Το συναίσθημα μπορεί κάλλιστα να γίνει αφόρητο, που είναι και το σημείο που η όταν το ΟΔΠ παίρνει τον έλεγχο. Το μυαλό σου και το σώμα σου καταλαμβάνονται και καταλήγεις να κάνεις κάτι για το οποίο μετανιώνεις μετά και με το οποίο πρέπει να ζήσεις. Οι άνθρωποι θα σου πουν ότι ό,τι έκανες, ήταν δικιά σου ευθύνη και θα το πιστέψεις αλλά δεν καταλαβαίνουν και μπορούν να καταλάβουν πόσο σκληρά πάλεψες να κρατήσεις τον έλεγχο.

 

   Μπορεί εύκολα να καταλήξεις να αισθάνεσαι απελπισμένος και αβοήθητος. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να το διορθώσεις. Πιστεύεις ότι δεν μπορείς να πλησιάσεις κανέναν επειδή θα τους αγαπήσεις τόσο πολύ και αυτοί αναπόφευκτα θα σε πληγώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και εσύ θα αντιδράσεις υπερβολικά και θα κάνεις ή θα πεις κάτι που θα τους κάνει να μην θέλουν να είναι γύρω σου . Είσαι τοξικός. Η έλλειψη συναισθηματικού ελέγχου σε οδηγεί σε στο να βλάπτεις τις σχέσεις σου, και ανθρώπους να απομακρύνονται από σένα, εξέλιξη που επιδεινώνει τα θέματα εγκατάλειψης που αποτελούν κομμάτι της διαταραχής σου. Είναι ένας φάυλος κύκλος αρνητικότητας. Πιστεύω αληθινά ότι δεν θα γίνω ποτέ καλύτερα, γιατί περικυκλώνομαι από αρνητικούς ανθρώπους με αρνητικά συναισθήματα προς μένα τα οποία μετά τους ανταποδίδω.

 

ΠΗΓΗ: nami.org

bottom of page