top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝίκος Νακόπουλος

3 ΔΩΡΕΑΝ συνεδρίες Ψυχοθεραπείας για 3 άτομα (λήξαν)ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ 3 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ

Η εκδήλωση βίας π.χ Σωματική και Λεκτική Βία (και όχι μόνο) είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σήμερα. Oι σωματικοί και οι ψυχικοί τραυματισμοί των θυμάτων βίας είναι καταστάσεις που συνήθως μένουν και χρειάζονται ειδική διαχείριση ώστε να μην τα επηρεάζουν πολύ στη καθημερινότητα τους.

Η βία προς άλλους ανθρώπους όμως δεν υπάρχει εν κενώ. Δεν προκύπτει ξαφνικά από το πουθενά. Δεν είμαστε γάτες οι άνθρωποι που τη μια μας αγαπάνε και μας τρίβονται και την άλλη χώνουν δοντάρες/νυχάρες χωρίς να υπάρχει αύριο. Η βία σαν μέσο αλληλεπίδρασης με τους άλλους κάπως δομείται, κάπως υποθάλπεται και για κάποιους λόγους αναπαράγεται. Κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τα παραπάνω μπορεί σταδιακά να ανακαλύψει και να ενστερνιστεί άλλους καλύτερους τρόπους αλληλεπίδρασης.

Στη ψυχοθεραπεία βλέπουμε συχνά ανθρώπους που έχουν υποστεί ή υφίστανται βία. Ανθρώπους πολύ γενναίους οι οποίοι επιβίωσαν από πολύ δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις και στέκονται σήμερα στα πόδια τους και ψάχνουν μέσα από την ψυχοθεραπεία τρόπους να βελτιώσουν τη ζωή τους. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό αλλά είναι σίγουρα εφικτό και σιγά-σιγά βήμα-βήμα προχωράνε μπροστά προς τους στόχους τους.

Σπανιότερα βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι συμπεριφέρονται βίαια. Και όταν τους βλέπουμε, χαιρόμαστε πολύ που έρχονται σε μας και δεν τους αντιμετωπίζουμε ως κακούς και ανίκανους για αλλαγή και βελτίωση καθώς δεν είναι ο ρόλος μας να κρίνουμε ανθρώπους σύμφωνα με την δική μας προσωπική ηθική πυξίδα. Αντιθέτως σεβόμαστε 100% την επιθυμία τους να αλλάξουν. Εκτιμούμε την προσπάθεια τους και είμαστε με κάθε πιθανό τρόπο δίπλα τους σε αυτήν την άβολη, δύσκολη και επίσης απαιτητική διαδικασία. Άπαντες μπορούν να αλλάξουν εφόσον το θέλουν και εφόσον βρουν τα κατάλληλα άτομα να τους υποστηρίξουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Ενδεχομένως παρατηρήσατε πως υπάρχει μια ανισοκατανομή ανάμεσα σε άτομα που υφίστανται βία και σε άτομα που προκαλούν βία. Κάπου εδώ θα ήθελα να επέμβω και να δηλώσω διαθεσιμότητα για 3 δωρεάν συνεδρίες σε 3 άτομα που ασκούν βία και θα ήθελαν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία αλλά δεν το κάνουν για διάφορους λόγους. Λεπτομέρειες υπό τη μορφή ερωτοαπαντήσεων:

«Κάτσε ρε, θα λυθούν όλα με 3 συνεδρίες; Είσαι με τα καλά σου;»

- Όχι. Σκοπός δεν θα είναι να λυθούν όλα. Σκοπός θα είναι να γνωρίσει το άτομο λίγο καλύτερα α) τον εαυτό του και β) την διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

«Τι παίζει με το απόρρητο;»

- Το απόρρητο προστατεύει τους θεραπευόμενους/ες και άρεται μόνο εάν το άτομο αποκαλύψει ότι  Α) Πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του, ή Β) Απειλείται η ζωή ή η ασφάλεια κάποιου τρίτου ατόμου

«Τι γίνεται μετά τις 3 συνεδρίες;»

- Μετά τις 3 συνεδρίες α) μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνέχισης της θεραπείας επί πληρωμή κατόπιν συννενόησης β) μπορεί να παραπεμφθεί κάπου, γ) μπορεί να μην γίνει τίποτα από τα εφόσον δεν υπάρχει σχετικό κίνητρο

«Όσοι/ες ασκούν βία χρειάζονται ψυχίατρο; Είναι «του γιατρού;»

- Καταρχήν, δεν είμαι ψυχίατρος (δηλαδή γιατρός που συνταγογραφεί φάρμακα). Είμαι ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής και όχι δεν θεωρώ πως όλοι όσοι ασκούν βία έχουν κάποια ψυχιατρική διαταραχή (δηλαδή ψυχοπαθολογία). Θεωρώ όμως πως άπαντες μπορούν να ωφεληθούν από την διαδικασία της ψυχοθεραπείας εφόσον έχουν κίνητρο να αλλαγής/βελτίωσης. Μεταξύ άλλων και όσοι ασκούν κάποιο είδος βίας.

«Για ποια είδη βίας μιλάμε;»

- Για τα εξής είδη βίας ανεξαρτήτως έντασης και προσώπων στα οποία ασκείται (ανήλικα ή ενήλικα άτομα, συγγενείς, συνάδελφοι, άγνωστο κλπ):

- Σωματική - Λεκτική - Ψυχολογική - Οικονομική  - Συναισθηματική - Ψυχολογική - Βία στο σχολείο - Ενδοοικογενειακή - Βία στο χώρο εργασίας - Σεξουαλική

1. Όσοι επιθυμούν να συζητήσουμε -με πάσα εχεμύθεια- αυτό το ενδεχόμενο μπορούν να στείλουν μήνυμα στην σελίδα ή να με καλέσουν στο 6981485745.

2. Όσοι/ες γνωρίζουν κάποιο άτομο που ίσως το ενδιαφέρει αυτή η προοπτική, παρακαλώ θερμά να το επικοινωνήσουν σχετικώς.

3. Εάν θεωρείτε σημαντικό να φτάσει η παραπάνω προοπτική στα κατάλληλα μάτια παρακαλώ βοηθήστε στο μοίρασμα της («sharing is caring”). Ευχαριστώ!

Κείμενο του Νίκου Νακόπουλου

Ψυχολόγος MSc, Ψυχοθεραπευτής CBT

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page